unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException

Support for Synology NAS, QNAP NAS and other Embedded Linux systems
Post Reply
spikemixture
Posts: 49
Joined: 17 Jun 2018, 13:28

unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException

Post by spikemixture » 20 Feb 2020, 11:07

Filebot node has been working well for several months.

I have been having issues with both nzbget and sonarr and changed plenty of things.

I am assuming something i did it giving me this error

Code: Select all

------------------------------------------

Locking /opt/filebot-node/data/filebot.log
Run script [dev:amc] at [Thu Feb 20 18:18:56 HKT 2020]
Parameter: subtitles = eng
Parameter: clean = y
Parameter: skipExtract = y
Parameter: minLengthMS = 300000
Parameter: minFileSize = 100000000
Parameter: plex = *****
Parameter: pushover = *****
Parameter: seriesFormat = /share/CACHEDEV2_DATA/Media/tv/{plex[1]}/{plex[3]}
Parameter: movieFormat = /share/CACHEDEV2_DATA/Media/movies/{plex.tail}
Parameter: musicFormat = /share/CACHEDEV2_DATA/Media/music/{albumartist}/{album}/{t}
Parameter: excludeList = .excludes
Argument[0]: /share/CACHEDEV4_DATA/nzbget/finished
MultipleCompilationErrorsException: startup failed:
Script3.groovy: 21: unable to resolve class org.apache.commons.mail.HtmlEmail 
 @ line 21, column 15.
   		def email = new org.apache.commons.mail.HtmlEmail()
                 ^

Script3.groovy: 41: unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException 
 @ line 41, column 5.
   		} catch(org.apache.commons.mail.EmailException e) {
       ^

2 errors
 at net.filebot.cli.ScriptShell.evaluate(ScriptShell.java:64)
Use excludes: /share/CACHEDEV2_DATA/Media/.excludes (6622)
No files selected for processing
Done ¯\_(ツ)_/¯
------------------------------------------

[Process error]
Any suggestions

User avatar
rednoah
The Source
Posts: 17863
Joined: 16 Nov 2011, 08:59
Location: Taipei
Contact:

Re: Filebot Node New Error 100

Post by rednoah » 20 Feb 2020, 11:25

Have you tried updating to the latest beta revision?

You're using dev:amc indicating the latest revision of the script, which sometimes also requires the latest revision of FileBot.
:idea: Please read the FAQ and How to Request Help.

spikemixture
Posts: 49
Joined: 17 Jun 2018, 13:28

Re: Filebot Node New Error 100

Post by spikemixture » 22 Feb 2020, 05:36

I am running Filebot 4.8.6
and Filebot node 0.2.8.7

Tried 4.8.5 also failed

Still getting this

Code: Select all

Sript3.groovy: 41: unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException 
 @ line 41, column 5.
   		} catch(org.apache.commons.mail.EmailException e) {
       ^

2 errors
 at net.filebot.cli.ScriptShell.evaluate(ScriptShell.java:64)
Use excludes: /share/CACHEDEV2_DATA/Media/.excludes (6638)
No files selected for processing
Done ¯\_(ツ)_/¯
------------------------------------------

[Process error]

User avatar
rednoah
The Source
Posts: 17863
Joined: 16 Nov 2011, 08:59
Location: Taipei
Contact:

Re: Filebot Node New Error 100

Post by rednoah » 22 Feb 2020, 06:38

The latest revision is currently at FileBot 4.9.0 (r7114) so please try that for good measure:
viewtopic.php?t=1609

:idea: Use fn:amc for daily usage and not dev:amc. The latter is for developers and early adopters that are always running the latest revision.
:idea: Please read the FAQ and How to Request Help.

spikemixture
Posts: 49
Joined: 17 Jun 2018, 13:28

Re: Filebot Node New Error 100

Post by spikemixture » 24 Feb 2020, 13:25

rednoah wrote:
22 Feb 2020, 06:38
The latest revision is currently at FileBot 4.9.0 (r7114) so please try that for good measure:
viewtopic.php?t=1609

:idea: Use fn:amc for daily usage and not dev:amc. The latter is for developers and early adopters that are always running the latest revision.
Hi Red,

Having no success. Here is the latest error log.
filebot -script 'fn:sysinfo'
------------------------------------------

FileBot 4.9.0 (r7114)
JNA Native: 6.1.0
MediaInfo: 19.04
p7zip: p7zip Version 16.02 (locale=en_US.UTF-8,Utf16=on,HugeFiles=on,64 bits,16 CPUs x64)
unrar: UNRAR 5.30 beta 3 freeware
FFprobe: 3.3.6
Chromaprint: java.io.IOException: Cannot run program "fpcalc": error=2, No such file or directory
Extended Attributes: OK
Unicode Filesystem: OK
Script Bundle: 2020-02-18 (r621)
Groovy: 3.0.1
JRE: OpenJDK Runtime Environment 13
JVM: 64-bit OpenJDK 64-Bit Server VM
CPU/MEM: 16 Core / 40 GB Max Memory / 170 MB Used Memory
OS: Linux (amd64)

found 64bit version of fpcalc and added it.
that error has now gone but still fails.

FileBot 4.9.0 (r7114)
JNA Native: 6.1.0
MediaInfo: 19.04
p7zip: p7zip Version 16.02 (locale=en_US.UTF-8,Utf16=on,HugeFiles=on,64 bits,16 CPUs x64)
unrar: UNRAR 5.30 beta 3 freeware
FFprobe: 3.3.6
Chromaprint: 1.4.3
Extended Attributes: OK
Unicode Filesystem: OK
Script Bundle: 2020-02-18 (r621)
Groovy: 3.0.1
JRE: OpenJDK Runtime Environment 13
JVM: 64-bit OpenJDK 64-Bit Server VM
CPU/MEM: 16 Core / 40 GB Max Memory / 133 MB Used Memory
OS: Linux (amd64)
HW: Linux ZION 4.14.24-qnap #1 SMP Fri Feb 14 01:14:35 CST 2020 x86_64 GNU/Linux

User avatar
rednoah
The Source
Posts: 17863
Joined: 16 Nov 2011, 08:59
Location: Taipei
Contact:

Re: unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException

Post by rednoah » 24 Feb 2020, 13:33

If still get the exact same error as in the OP then, most likely, you have multiple versions of FileBot installed and accidentally end up using a broken one.


:arrow: Please uninstall all versions of FileBot you may have installed. Then only install the latest one. Also, use -script fn:name and not -script dev:name just in case.


:idea: Notably, the sysinfo output seems incomplete, i.e. the STORAGE / DATA / Package / License lines are missing, so if you omitted them on purpose, that's fine, but if they're really missing, then something weird is going on.


EDIT:

More specifically, the error indicates that commons-email.jar is missing, yet this library is most certainly part of the *.qpkg package and installed accordingly:

Code: Select all

/share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/filebot/jar/commons-email.jar
:idea: Please read the FAQ and How to Request Help.

spikemixture
Posts: 49
Joined: 17 Jun 2018, 13:28

Re: unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException

Post by spikemixture » 27 Feb 2020, 15:20

Hi Red,


:arrow: Please uninstall all versions of FileBot you may have installed. Then only install the latest one. Also, use -script fn:name and not -script dev:name just in case.

OK these versions filebot node 0.2.8.7 and filebot 4.9.0 I have.

But i want to delete all and restart but they are no longer in the filebot section of qnap!
Both node and filebot are gone!

Filebot node is still in the start menu so i can open the app but no option to remove !!

User avatar
rednoah
The Source
Posts: 17863
Joined: 16 Nov 2011, 08:59
Location: Taipei
Contact:

Re: unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException

Post by rednoah » 27 Feb 2020, 16:28

spikemixture wrote:
27 Feb 2020, 15:20
Both node and filebot are gone!
Screenshots or it didn't happen. ;)
spikemixture wrote:
27 Feb 2020, 15:20
Filebot node is still in the start menu so i can open the app but no option to remove !!
Granted, the QNAP WebUI is pretty bad, but I'm sure you'll figure it out if you click around a little bit. ;)
:idea: Please read the FAQ and How to Request Help.

spikemixture
Posts: 49
Joined: 17 Jun 2018, 13:28

Re: unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException

Post by spikemixture » 29 Feb 2020, 10:21

rednoah wrote:
27 Feb 2020, 16:28
spikemixture wrote:
27 Feb 2020, 15:20
Both node and filebot are gone!
Screenshots or it didn't happen. ;)
spikemixture wrote:
27 Feb 2020, 15:20
Filebot node is still in the start menu so i can open the app but no option to remove !!
Granted, the QNAP WebUI is pretty bad, but I'm sure you'll figure it out if you click around a little bit. ;)
Hey Red,
filebot and filebot node are now it the main apps folder - which is weird

So removed from there and reinstalled and it appears to be working.

Odd thing is even though I have "removed" the app when i re-install all my settings are there! :roll:
So i am not really doing a 'fresh" install.

Where are the settings kept?

cheers

User avatar
rednoah
The Source
Posts: 17863
Joined: 16 Nov 2011, 08:59
Location: Taipei
Contact:

Re: unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException

Post by rednoah » 29 Feb 2020, 10:36

The filebot command itself doesn't have state. But since you're using the FileBot Node WebUI your browser might be remembering some things.
:idea: Please read the FAQ and How to Request Help.

spikemixture
Posts: 49
Joined: 17 Jun 2018, 13:28

Re: unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException

Post by spikemixture » 01 Mar 2020, 11:47

rednoah wrote:
29 Feb 2020, 10:36
The filebot command itself doesn't have state. But since you're using the FileBot Node WebUI your browser might be remembering some things.
Thanks Red,

You know a helluva lot more than me but I am pretty sure my browser does not save every detail in the Filebot-node settings.
Organize Files - File Filters - Custom Formats - Automated Media Center - Developer Options
Everything in every section is what was there before removal !! :roll:

User avatar
rednoah
The Source
Posts: 17863
Joined: 16 Nov 2011, 08:59
Location: Taipei
Contact:

Re: unable to resolve class org.apache.commons.mail.EmailException

Post by rednoah » 01 Mar 2020, 11:56

The FileBot Node WebUI uses Local Storage to explicitly preserve state on the client-side.

So the information is preserved by your browser, but via Local Storage, and not via Auto Fill.
:idea: Please read the FAQ and How to Request Help.

Post Reply